Woda ryżowa – sekret pięknych włosów Azjatek

0
Woda ryżowa
foto: Anna Ok/shutterstock.com

Azjatyckie metody pielęgnacji na dobre zagościły w Europie. Zazdrościmy Azjatkom ich pięknej, wiecznie młodej cery i lśniących, zdrowych włosów. Nic więc dziwnego, że inspirujemy się ich urodowymi sekretami i próbujemy je naśladować. Oprócz testowania azjatyckich kosmetyków, coraz szerzej dostępnych na naszym rynku, dobrze jest też wypróbować naturalne metody pielęgnacji rodem z Azji. Jedną z nich zdradzimy Wam w tym artykule!

Produkt, który pomoże Wam w osiągnięciu celu, jakim są piękne, zdrowe włosy, z pewnością macie w swoich kuchniach. Nie musicie więc daleko szukać i możecie wypróbować tę metodę już w tej chwili. O czym dokładnie mowa? O ryżu! A dokładniej mówiąc, o wodzie ryżowej.

Ryż jest źródłem witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszej skóry i włosów. Woda ryżowa, nie dość że dogłębnie odżywi nasze włosy, to za pomocą zawartego w niej inozytolu regeneruje ich uszkodzone partie i zapobiega ich dalszemu zniszczeniu! Co ciekawe, możemy w łatwy sposób zwiększyć efektywność wody ryżowej – wystarczy pozwolić jej sfermentować.

Jak przygotować sfermentowaną wodę ryżową?

Płuczemy dokładnie ½ szklanki ryżu i zalewamy go 2 szklankami wody. Zostawiamy na ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie odcedzamy ryż, a wodę zostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej. Kiedy woda sfermentuje, należy ją zagotować, aby zatrzymać dalszy proces fermentacji. Po ostudzeniu woda jest już gotowa do użycia – możemy płukać nią włosy lub stosować jako tonik.

Co da nam stosowanie wody ryżowej na włosy?

Sfermentowana woda ryżowa przywraca włosom ich naturalne pH, opóźnia procesy starzenia, wzmacnia, uelastycznia i przyspiesza regenerację włosów. Regularnie stosowana może też przyspieszyć wzrost włosów!

Spróbujecie zastosować wodę ryżową na włosy?