Olejek rycynowy – nie tylko na włosy

0
foto: Swapan Photography/shutterstock.com

To, że olejek rycynowy jest niezastąpiony w pielęgnacji włosów dobrze wiemy. Pojawia się zawsze gdy mówimy o sposobach na szybszy porost włosów, ma właściwości przyciemniające i antybakteryjne. Ale czy wiecie, że olejek rycynowy ma jeszcze cały szereg innych zastosowań? Nawet jeśli nie jesteś zakręconą na punkcie pielęgnacji włosomaniaczką, olejek rycynowy z pewnością przyda się w Twojej łazience.

Jakie więc właściwości posiada olejek rycynowy oprócz dobroczynnego wpływu na włosy? Otóż twoja cera po prostu go uwielbia! I może odnieść naprawdę spore korzyści, dzięki regularnemu stosowaniu. Zobacz sama!

Olejek rycynowy w pielęgnacji skóry twarzy

1Walka z trądzikiem

foto: RomarioIen/shutterstock.com

Kwas rycynolowy zawarty w olejku pomoże pozbyć ci się trądziku raz na zawsze. Jak stosować olejek?

  1. Wmasuj porcję olejku w oczyszczoną skórę twarzy i zostaw na min. godzinę,
  2. Zmyj delikatnie ręcznikiem zamoczonym w ciepłej wodzie.

2Zmarszczki

foto: goodluz/shutterstock.com

Olejek rycynowy stymuluje produkcję kolagenu i elastyny w naszej skórze. Dzięki temu skóra staje się miękka, nawilżona i odmłodzona, a zmarszczki mimiczne nie powstają tak łatwo. W tym celu możemy używać olejku codziennie wieczorem, zamiast kremu pod oczy.

3Blizny

foto: rukxstockphoto/shutterstock.com

Regularne nakładanie olejku na blizny pomoże pozbyć się ich na dobre. To samo tyczy się rozstępów.

4Działanie antybakteryjne

foto: Amawasri Pakdara/shutterstock.com

Dezynfekuje i łagodzi wszelkie zmiany skórne, podrażnienia i infekcje.

5Wszelkie problemy skórne

foto: Juanamari Gonzalez/shutterstock.com

Tak, olejek rycynowy jest naprawdę uniwersalnym remedium na tego typu przypadłości. Sucha skóra, oparzenia słoneczne, liszaje, kurzajki, grzybica… Regularne nakładanie olejku rycynowego na zmienione chorobowo miejsca przyspieszy leczenie i załagodzi nieprzyjemne odczucia.

Jak widzicie olejek rycynowy jest niezastąpiony w wielu przypadkach. Czy macie go już w swojej kosmetyczce? Jeśli nie, na pewno przyda wam się informacja, że można dostać go w każdej aptece, a jego koszt to dosłownie kilka złotych.