Dodaj łyżkę cukru do szamponu… i obserwuj co się stanie!

0
foto: Marian Weyo/shutterstock.com

Po co dodawać cukier do szamponu? To nie brzmi dobrze, prawda? Mimo to, nasze włosy będą nam naprawdę wdzięczne, jeśl raz na jakiś czas to zrobimy. Dlaczego?

Pomyśl, jakie są zasady idealnej pielęgnacji twarzy? Złuszczanie, nawilżanie i ochrona przed słońcem. Dlaczego te same zasady nie miałyby tyczyć się skóry głowy? O ile nawilżamy ją za pomocą odżywek, masek i zabiegów, chronią ją przed słońcem włosy i kosmetyki z filtrami, to już złuszczanie nie jest takie oczywiste, prawda? W drogeriach mamy co prawda spory wybór peelingów do skóry głowy, ale mało kto faktycznie je stosuje. Raz, że są dość drogie, a dwa, że złuszczanie skóry głowy nie jest często poruszanym tematem i nie wydaje nam się koniecznością. A szkoda, bo jest niezwykle istotne!

Delikatne złuszczanie skóry głowy dokładnie ją oczyszcza – pozbywamy się martwego naskórka, resztek kosmetyków i nagromadzonych zanieczyszczeń. Nie zapewni nam tego zwykły szampon! Nagromadzony przy nasadzie włosów nadmiar sebum, zanieczyszczeń, czy resztki kosmetyków, mogą zapychać pory i utrudniać pracę cebulkom, co w dalszej perspektywie może powodować nawet nadmierne wypadanie włosów. Czy potrzeba więcej argumentów za stosowaniem peelingów do skóry głowy?

Ale wróćmy do naszego cukru. Łyżka cukru dodana do porcji szamponu będzie idealną alternatywą dla drogeryjnego peelingu. Taki domowy peeling jest tani, łatwy w użyciu i wygodny, bo cukier dobrze wypłucze się z włosów, nie pozostawiając na nich żadnego osadu czy resztek.

Regularne stosowanie cukrowego peelingu sprawi, że skóra głowy będzie dotleniona i oczyszczona a odżywki i maski będą miały do niej ułatwiony dostęp. Dzięki temu szybciej zobaczysz efekty pielęgnacji! Musimy jednak pamiętać, żeby nie przesadzić ze złuszczaniem. Wystarczy stosować peeling raz w tygodniu, a nawet raz na dwa tygodnie, jeśli myjesz włosy rzadziej niż co drugi dzień. Obserwuj jak reaguje skóra twojej głowy i dostosuj do niej częstotliwość zabiegów.